- Goed met Geld.
Hoe financiele opvoeding loont
Door de economische crisis vindt driekwart van de ouders financiële opvoeding belangrijker dan voorheen, toont onderzoek van het Nibud. Ouders willen kinderen leren sparen, uitkomen met hun geld, verdienen en verstandig omgaan met commercie. En terecht, want de consumptiemaatschappij telt vele verleidingen en valkuilen. Toch vindt ruim de helft van de jongeren dat hun ouders hen de waarde van geld niet goed hebben bijgebracht. Maar liefst tweederde vindt omgaan met geld moeilijk.
Ondertussen staat de hele commerciële wereld klaar om je kind welkom te heten: koop bij ons! Van snoep op kinder-ooghoogte in de supermarkt tot smartphones, games, mini-kredietjes en grote leningen. Het ene kind wil sparen, het andere vooral spenden. Wie maakt ze wegwijs op de lange weg tussen kleuterklas en consumptief krediet? Vooral de ouders zullen dat moeten doen. Want als kinderen financieel de mist in gaan, kunnen zij niet slapen. Bovendien hebben ouders geen commercieel belang.
Maar hoe pak je financiële opvoeding aan? Hoeveel zak-, kleed- of belgeld moet je geven? Hoe zorg je dat kinderen rondkomen? Hoe hou je ze verre van lenen of gokken? Hoe stel je grenzen, overleg je, en leer je kinderen juiste keuzes te maken? Hierover schreef Erica Verdegaal samen met AD-columniste Marieke Henselmans en Nibud-auteur Marion Weijers 'Goed met Geld. Hoe financiële opvoeding loont'. Het is een handleiding en gids die ouders helpt en inspireert om hun kinderen optimistisch, zelfverzekerd en trefzeker te begeleiden naar financiële zelfstandigheid.